“Probeer niet iemand anders gelukkig te maken, je zult alleen maar in problemen komen. Probeer niet een varken te leren zingen; het is tijdverspilling en het irriteert het varken.” ~ de Mello

Tijdverspilling.
Als ik denk dat het mijn taak is om jou gelukkig te maken, dan denk ik dat jij mij ook gelukig kunt maken. En wat als dat niet werkt? Dan ga ik jou of mijzelf daar verantwoordelijk voor houden. Dat geeft een hoop ellende! Ik kan jou niet gelukkig of ongelukkig maken (en omgekeerd). Ik ben aan het leren om de waarheid in jou te zien, dat jij liefde bént. Elkaar iets anders leren is inderdaad tijdverspilling. 

Ruilhandel.
Ook ik heb het grootste deel van mijn leven vanuit het ‘als .. dan…’ idee geleefd. ‘Als ik jou gelukkig maak door onze liefdes-verbinding, dan voel ik me ook gelukkig, want ik verlang diep van binnen evenveel liefde terug als ik geef’. Dit is  je reinste ruilhandel!

Iets mis met mij.
Na twee huwelijken en diverse niet-blijvende relaties, waarin ik steeds weer ‘de liefde’ bij een partner zocht, heb ik niet het verwachte geluk gevonden. Ja, bij tijden leek dat er behoorlijk goed op, tot het toch weer ‘mis’ ging. Iedere verbroken relatie bevestigde weer dat geluk niet voor mij was weggelegd. En zo verwijtte ik mijzelf steeds opnieuw dat er wel iets heel erg mis met mij moest zijn.

Dankbaar.
Ik ben nu diep dankbaarvoor de ervaringen en lessen die ik heb geleerd in al deze relaties tijdens mijn 40-jarige zoektocht naar geluk. Want iets heeft mij geholpen 180 graden anders te leren kijken om gelukkiger in mijzelf te zijn. En niet meer buiten mijzelf te willen blijven zoeken om iemand anders gelukkig te maken en daardoor mezelf…

Ontdekkingen.
Ik heb ontdekt dat ik mijn gevoelens van hemelhoog juichend of ten dode bedroefd koppelde aan in hoeverre de ander met mij wel of niet in verbinding was. Wat mijn ‘geluksniveau’ bepaalde. Hoe afhankelijk ik dus van deze gevoelens was geworden en de situaties waarin ik dit tegenkwam keer op keer herbeleefde. Ik kwam in contact met mijn grote angst voor verlies van verbinding. In wezen een verslavend patroon! En inderdaad een vreselijk manier om zonder liefde te leven..

Ik heb ontdekt dat mijn behoefte om die verbinding en liefde te willen vinden en behouden, voortkwam uit een gebrek aan liefde in mijzelf. Een vruchteloze zoektocht om dat ‘tekort’ in mij te vullen met iets buiten mij (verbinding met een partner of leuker werk, een nog mooiere reis) en vooral te willen vasthouden. Steeds opnieuw. Dat werkte dus niet!

Het was een geweldige ontdekking de afgelopen jaren, hoe het Choose Again Zes Stappenproces mij geholpen heeft 180 graden anders naar mijzelf en de wereld te leren kijken. Dat het in de eerste plaats om verbinding met liefde in mijzelf gaat, omdat ik onveranderlijk en eeuwig Liefde bén. Iets wat ik nooit en te nimmer kan verliezen. Er is geen verlies! Wat een bevrijdend inzicht dat alleen ik verantwoordelijk ben voor hoe ik denk en voel! Zo kan ik in iedere relatie en (liefdes)verbinding vrij blijven van claims en ruilhandel…

Kiezen.
Ik ben sinds 2017 het Zes Stappenproces gaan leren, ervaren en beoefenen. Ik kan kiezen mijn zelf-afwijzende gedachten ‘er is iets mis met mij’ (een diepe pijnlijke overtuiging die ik in mijn kindertijd ben gaan geloven over mijzelf) los te laten en te transformeren. Ik kies steeds weer  opnieuw in verbinding te zijn met liefde, vrede en geluk in mijzelf.

Het ‘als….dan….’ denken verdwijnt als vanzelf, het Zes Stappenproces is mijn onafhankelijkheidsverklaring geworden! Geluk is geen ruilhandel meer, maar een bron van eeuwig stromende liefde. En mocht ik dit weer even vergeten zijn, dan zullen schijnbare ‘mislukte’ situaties en relaties in mijn leven, mij keer op keer er aan herinneren dat er niets mis met mij is en ik Liefde ben!

 

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van mijn actuele aanbod, Cirkels en Workshops? Vul hier je gegevens in. 

Je hebt je succesvol ingeschreven!